Zichtbaarheid

Monument van zichtbaarheid

Richard Keldoulis & Elard Diekman ontmoetten elkaar in 1991. Het was liefde op eerste gezicht. Richard emigreerde vanuit het Australische Sydney naar Nederland om hier met Elard te kunnen zijn, en in 1998 zetten ze samen het Pink Point op, de informatiekiosk naast het Homomonument.

Als je niet zichtbaar bent, besta je niet

Richard: We organiseerden van 1996 tot 2007 ook de Roze Wester Festivals rondom het Homomonument als onderdeel van ons werk voor Stichting Gala. Dit waren grote buitenfeesten op Koninginnedag, 5 mei en Gay Pride.

We doen nog steeds mee aan de Dragqueen Olympics tijdens Pride, met evenementen als Handtasje gooien, de Stilettosprint en Bitchvolleybal. Het is belangrijk om evenementen in de openbare ruimte te organiseren, omdat het LHBTI’ers zichtbaar maakt. Wanneer je onzichtbaar bent, besta je niet.

Elard: Een van mijn mooiste herinneringen is het werk van de Amerikaanse kunstenaar Fred Stern, die een echte regenboog bij het Homomonument wilde maken. Daarvoor heb je heel veel zon en water nodig. En wonder boven wonder lukte dat ook nog echt. Op 5 mei 2000 hadden we om 17:00 uur een brandweerboot in het kanaal met een waterkanon dat water tot wel 20 meter in de lucht spoot. De zon scheen fel en vervolgens verscheen er een echte regenboog! Het was geweldig.